Det hedder sig tit, at journalister ikke er gode nok til at formidle såkaldt hardcore videnskab, og at forskere derfor tit ender med at fortolke og ekspertkommentere frem for at optræde i deres ”rene form”. Det er muligvis rigtigt. På den anden side er jeg nok ikke den eneste, der aldrig kommer til at fatte teorien bag Higgs-partiklen – men til gengæld rigtig gerne vil læse historien om den.*
*En historie jeg i al beskedenhed kan skrive bedre end nogen kernefysiker. Jo, det kan jeg.
Derfor er det fedt, at DR2 trods sin nye samfunds- og aktualitetsprofil stadig viser mange, ret gode viden- og teknologiprogrammer. Forleden var det Danmarksmester i ph.d.: En slags X-Factor for kloge hoveder og ”det vigtigste fjernsyn, du skal se” ifølge forskræppet. Senere på året kommer Kongerigets Klogeste, som ser ud til at være en mere mainstream videns-quiz.
Cremen af videnskabs-tv findes (selvfølgelig) på BBC, hedder QI (Quite Interesting) og er min nyeste quilty pleasure.
Quizmaster Stephen Fry står i spidsen for det mest unruly klasseværelse nogensinde; komikere, skuespillere, tv-værter og en enkelt professor i astrofysik kæmper om at få point for de mest interessante svar, og det kommer der overraskende bonus-trivia, crazy anekdoter og ikke så få indiskrete ordspil ud af.
Det er intelligent, morsomt og totalt vanedannende. Ikke så sært at QI har kørt i mere end ti år, og at publikum står i kø for at få billet til optagelserne. Anbefales.